Izbor pravega otroškega copata za vašega otroka, staršem ne bi smelo predstavljati velike težave. Prav gotovo za to ne potrebujete neke splošne nasvete pediatrov ali ortopedov. Vašega otroka najbolje poznate vi sami in vaša odločitev glede izbora bo čisto vredu. V kolikor pa se izkaže, da ima otrok vendarle kakršne koli težave s stopali, pa ga bo težavi primerno napotil v nadaljno obravnavo osebni zdravnik. 

Najprej se prepričajte, če vašemu otroku morda med dvema nakupoma copat ni zrasla noga. To lahko naredite s pomočjo Tabela za pravilno izbiro velikosti copat Tako boste določili trenutno pravo velikost noge pri vašem otroku.

Kljub vsemu je za pravo odločitev potreben premislek, da izberemo res prave otroške copate. Predvsem je pomembno, kje bo vaš otrok nosil copate.

                                              

     Otroški copati za v vrtec:

                                 Razigrani otroci v copatih                                                

Otroški copati, namenjeni uporabi v vrtcu morajo biti močnejši, saj tam otrok veliko giba, z njimi opravlja razna opravila tekom dopoldneva in jih ima na nogi več ur. Za gibanje potrebuje copate z dovolj trdim podplatom in kompaktnim zgornjim delom. Tak otroški copat se pri gibanju ne bo ovijal okoli noge.

Da bo otrok uspešno nadziral svoje gibanje, mora podplat copata imeti dovolj veliko abrazivnost glede na uporablje talne obloge. To pomeni, da mora čim manj drseti. Absolutnega oprijema na vseh talnih oblogah ne moremo doseči. Več o tem si lahko preberete na Nedrseči podplat

Zračnost otroškega copata je naslednja pomembna lastnost, ki bo otroku povečala udobje pri nošenju. V današnjih časih je v zaprtih prostorih, kot so vrtci, zelo dobro ogrevanje, zato imajo otroci lahko nogavice vlažne ali celo mokre. To lahko preprečimo ali omejimo tako, da izberemo prave modele otroških copat. Nekateri naši copati se zračijo čez zgornji del, kot tudi čez podplat. Več o zračenju v otroških copatih si lahko preberete na Kako uravnam klimo v copatih

Že Babice so nam znale svetovati, da mora otrok biti veliko bos. Danes to ni možno zaradi več vzrokov, tako higienskih, estetskih kot tudi varnostnih. Zato lahko v naši trgovini Vsi copati, ki simulirajo boso nogo pregledate tiste modele otroških copat, ki simulirajo hojo bose noge. Več pa si lahko preberete na Zakaj je simulacija bose noge koristna 

Lahko se zgodi, da vašemu otroku težko obujete čevlje ali otroške copate zaradi nekoliko povišanega narta. Kot opisujemo to v Ali moj otrok potrebuje copate za visok nart ni to nič narobe. Praviloma se višina narta z gibanjem uredi na primerno višino. V naši trgovini lahko izbirate med specialnimi modeli otroških copat, ki so v predelu narta fleksibilni in so razviti ravno v ta namen. Najdete jih na Vsi copati za visok nart

Za pravilno odločitev glede otroških copat za v vrtec so zgornji nasveti več kot dovolj, lahko pa pri izbiri uporabite še kakšno svojo izkušnjo. Pri dokončni odločitvi glede izbire otroškega copata vključite vašega otroka. Naj si sam izbere barvo ali dekoracijo na otroških copatih, tako bo veliko raje obul copate, vam pa prihranil malo jeze.

     Otroški copati za ostale namene

Kadar izbirate copate za manj zahtevno uporabo, recimo doma ali pri starih starših, takrat lahko mogoče kakšnega od zgornjih nasvetov izpustite, lahko pa jih upoštevate v celoti. Je pa zelo pomembno, kakšen je vaš otrok. Če se tudi doma rad intenzivno giba, potem bo rabil otroške copate kot za v vrtec. 

Otroci se naj bi veliko gibali, mogoče se danes še premalo. Napačna izbira obutve jih pri tem lahko ovira, predvsem premehki copati se mu bodo ovijali okoli noge. Naš izbor otroških copat Vsi otroški copati omogoča neovirano gibanje. Copat pa ne more nadomestiti čevljev ali športne obuteve, ki jo uporabljamo pri gibanju zunaj, copati so namenjeni za uporabo izključno v notranjih prostorih.

Hvala za vašo pozornost, 

www.copati.com