Uporabljeni materiali:

Največkrat uporabljen material za izdelavo naših copat je usnje. Kljub temu, da osnovna surovina za usnje prihaja iz narave, ga v usnjarnah z obdelavo precej spremenijo. Neporabljeni manjši ali večji kosi na koncu pristanejo na odlagališčih in tako za dolgo, dolgo časa postanejo breme okolju.

Zakaj smo prepričani, da naši izdelki pripomorejo k zmanjševanju obremenitve okolja?

Veliki proizvajalci pri svojem delu porabijo večji del usnja iz ene kože. Pri tem jim ostanejo za njih premajhni pa vendar zelo lepi kosi, ki bi jih odvrgli na odlagališča. Ti so še vedno dovolj veliki, da lahko iz njih naredimo vaše copate. Če povemo čisto preprosto…iz ogromnega kupa kvalitetnega usnja, ki ostane velikim proizvajalcem mi s premišljeno porabo poskrbimo, da je ta kup manjši. Ker smo pri svojem delu skrbni in natančni je ta kup bistveno, bistveno manjši kar pomeni, da se ga manj odloži v okolje.

Koristimo usnje evropskih dobaviteljev, ki je bilo osnova za proizvode iz znanih tovarn in vrhunskih blagovnih znamk avtomobilske, pohištvene in obutvene industrije. Vsi ti pa so zavezani k evropskim uredbam, ki zelo strogo določajo, kdaj je usnje primerno in dovolj kvalitetno za trg.

Veseli nas, da lahko skupaj z vami, našimi kupci, na tak način pomagamo k zmanjševanju obremenjevanja okolja.

Pakiranje in dostava izdelkov:

Embalaža za prodajo pri trgovcih ali pošiljanje po pošti je seveda nujna. Vendar jo lahko s pametnimi rešitvami, skrbnim premislekom, zmanjšamo na minimum. Najlažje je izdelek zapakirati v lepo potiskano vrečko ali škatlo, kar lepo zgleda. Ko copate doma razpakiramo, žal v večini primerov vse to zavržemo, mogoče v kakšno res lepo škatlo napečemo kekse in nesemo s sabo na obisk sorodnikom. Drugače pa embalaža pristane na nepreglednih kupih odlagališč ali kar je še huje - plastične vrečke se na koncu svoje poti znajdejo v morju.

Držimo se načela »Manj embalaže za čistejše okolje«. Naši copati se pri trgovcih v veliki večini prodajajo na obešalnikih za večkratno uporabo. V takem primeru je odpadna embalaža minimalna, samo papirna deklaracija-kartonček in drobna nitka s katero je ta deklaracija pritrjena na izdelek.

Pakiranja za internetno trgovina pa tudi zmanjšamo na minimum. Intenzivno iščemo možnosti pošiljanja s kurirskimi službami, ki s svojo organizacijo in optimizacijo dela zagotavljajo manjši vpliv na okolje.

Lokalna proizvodnja:

Naše copate izdelujemo lokalno. To pomeni, da niso potrebni transporti z ladjami, letali ali kamioni iz oddaljenih dežel. Vemo, da globalna trgovina povzroči veliko problemov okolju s prevozi polnih kontejnerjev iz enega konca sveta na drugega. Z nakupom lokalnega izdelka vsega tega vpliva ni. Pa še lep občutek imamo ob tem, saj smo tako malenkost prispevali k ohranjanju delovnih mest v naši bližini. Mogoče zato hodi na delo naš sosed, prijatelj, sorodnik….

Primerno delovno okolje:

Vsako delo, ki ga opravljamo, vpliva na nas in okolico, zato proizvodne procese organiziramo tako, da je ta vpliv manjši. Primerno delovno okolje z veliko naravne svetlobe je osnova. Faze dela so fizično nezahtevne in jih opravljamo z normalnim delovnim tempom. Med odmori pa se vsi skupaj lahko nadihamo svežega zraka, saj so naši proizvodni prostori locirani tik ob gozdu, mimo pa teče tudi potok. Redni pregledi delovnega okolja strokovnjakov varstva pri delu zagotavljajo, da je delovno okolje primerno, skladno z veljavnimi standardi.

Prepričani smo, da vse zgoraj našteto pripomore k manjšemu obremenjevanju okolja. Vendar naše delo na tem področju še zdaleč ni končano. Prostora za izboljšave je vedno dovolj. Spremljanje trendov, dodatna izobraževanja in stalna prilagajanja so naša zaveza za aktivnosti v prihodnje.