Izbira popolnega para copat

Kako izbrati copate za otroka ali za šolo si lahko preberete v našem prispevku Kako izbrati otroške copate in Kako izbrati šolske copate Tukaj  bomo zapisali samo nekaj splošnih kratkih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri primernih copat. Izbira copat ni nekaj težkega, je pa prav, da ste pozorni na ključne točke.

Izbira primerne velikosti copat

Copati so udobna hišna obutev zato jo je lažje izbrati, kot recimo pohodne čevlje ali mogoče elegantno usnjeno obutev. Odrasli zagotovo poznate velikost svoje noge, za otroke pa vam bo v pomoč naša tabela Tabela za pravilno izbiro velikosti Mere iz tabele so prilagojene na naše copate.

Izbira materiala za copate

Material, iz katerega so narejeni copati, je pomemben. Ne samo da mora biti primerne kvalitete, razmisliti je treba tudi o vrsti. Najpogosteje sta uporabljena usnje in tekstil za zgornje dele copat, ter guma (naravna ali sintetična) in mikropor za podplat. Vsak od teh materialov je dovolj dober za copate, noben pa ne pokrije čisto vse potrebe, ki jih imate z uporabo. Veliko predlogov za izbiro dobite v naših Koristnih nasvetih 

Klima v copatih

Ko je zima imamo raje toplejše copate, poleti pa ravno obratno, želimo da se nam noga zrači. Vsekakor želimo, da nam je v copatih prijetno toplo, vendar se v njih ne znojimo. Tudi tu je težko najti neko univerzalno celoletno rešitev. V naši ponudbi so tako zaprti topli copati, kot tudi odprti, zračni. Da ne brskamo med različnimi modeli predolgo, lahko v željeni filter damo kljukico, da se ponudba zoži. Če vas v noge rado zebe, potem je izbira toplih copat vsekakor priporočljiva, drugače pa uporabljamo materiale in konstrukcijske rešitve tako, da so naši copati zračni in ne povzročajo znojenja. Pri izbiri upoštevajte tudi to, da so prostori, kjer danes živimo in delamo (dom, vrtec, šola,...) praviloma dobro ogrevani, zato vam je lahko v copatih prej vroče kot premrzlo.

Raven podplat ali podplat s peto

Če vaš novi copat potrebuje peto ali ne je odvisno od vas. Kadar v copatih opravljate dlje časa neko stoječe delo, kot je recimo kuhanje, se boste veliko bolje počutili takrat, ko boste imeli obute copate s peto. Tudi v primeru, če imate težave v predelu hrbtenice, vam to zna olajšati pravilni izbor obutve. Drugače pa je za neko splošno uporabo copat raven podplat čisto dovolj dober.

Vsestranskost

Copata, ki bi kot švicarski nož zadovoljil vse naše potrebe, tako ali tako ni. So pa eni copati bistveno bolj primerni za način vaše uporabe, kot drugi. Najbolje je, da razmislite, kje vse jih boste nosili in primerjate vaše potrebe z lastnostmi copat, ki so opisane na naši strani ob vsakem modelu. Hitro boste opazli, da ste že zožili ponudbo in da so določeni modeli bolj primerni za vas, kot drugi. 

Dizajn in barva

Na koncu, pa čeprav je zadnja lastnost tudi zelo pomembna, bodite pozorni, da vam je copat res všeč in da je prave barve. Copat boste veliko nosili in vsekakor ga boste raje obuli, če je vam všečen. Veliko modelov je modnih, na copatih najdete majhne malenkosti, kot so dekoracije, barve, itd.. Tako lahko copate kombinirate z vašim najljubšim oblačilom doma, recimo z trenirko. Tudi klasične barve lahko izberete, vedno elegantno črno ali mogoče rjavo, bež, itd. 

Z izborom nekaj kratkih nasvetov, smo vam želeli malo pomagati k lažji odločitvi pri nakupu. Najpomembneje je, kaj si vi želite in kaj potrebujete. Kakor koli se boste odločili, neke velike napake pri tem ne boste naredili, saj so copati dobro modelirani, lepo narejeni in uporabljeni kvalitetni materiali. Veliko užitkov ob izbiranju in nakupu copat.

 

copati.com