Neprijetni vonj obutve

Znojenje telesa je naravni pojav, ki ga doživljamo vsak dan. Z njim ni nič narobe, ima pa to slabo lastnost, da ima neprijeten vonj.  Z primerno higieno lahko ta vonj močno zmanjšamo. Enako, kot po celem telesu, se znojimo tudi na nogah. Nejveč znojnic je v sprednjem delu stopala.  Količina znojenja je različna od človeka do človeka, eni se v noge znojijo bolj, drugi manj. Z količino znoja je tudi možnost razvoja bakterij, ki povzročajo smrad, večja. 

Se pa slab vonj iz nog razlikuje od slabega vonja telesa. Znoj, ki ga izločajo žleze na nogah, vsebuje proteine in amino kisline, ki so odlična hrana za bakterije na koži.  Povrhu vsega, se naš znoj ujame v nogavice in podlogo obutve kar pomeni novo težavo, saj se v tem delu odlično počuti druga vrsta bakterij, ki se prehranjuje z našo odmrlo kožo.  Taka kombinacija pa nam lahko povzroči res neprijetne vonjave, ko se sezujemo.

 

             

 

Rešitev je seveda več. V prvi vrsti je higiena našega stopla in obutve.  Redno pravilno umivanje nog, menjavanje nogavic ter sušenje in uporaba več parov obutve so predpogoj, da odpravimo neprijeten vonj.  Na internetu ali v primerni literaturi zlahka najdete dovolj nasvetov, kako postopati z obutvijo, če nam ta že smrdi in bi vonj želeli odpraviti.

Da bi možnost razvoja bakterij zmanjšali na minimum s tem pa možnost smradu iz naših copat, smo kombinirali dve rešitvi:

  • vgradnja antibakterijskega vložka extra+,  ki zmanjša možnost razvoja bakterij
  • zračnost skozi podplat - v obutvi je manj znoja, kar pomeni manj možnosti za razvoj bakterij in s tem manj slabega vonja

Z uporabo copat, v katerih so obe rešitvi, bo smradu bistveno manj ali celo nič. Res pa je, da je ima vsak od nas svoj specifični vonj in znojenje, zato za to težavo ni univerzalne rešitve.

Antibakterijski vložek in zračnost sta uporabljena samo v označenih artiklih copat.